Ciekawe wydanie zdrowego odżywiania
Posted by addmean
on Jul 24, 2023
W naszym kraju, przez ostatnie parę lat nadeszła prawdziwa rewolucja w postrzeganiu specjałów, goszczących na naszym talerzu. To, co jeszcze niedawno uważaliśmy za zdrowe i pożywne, dziś jest postrachem osób chcących odżywiać się dobrze. Pojawiły się u nas zupełnie nowe zwyczaje kuchenne i dietetyczne, ludzie zaciekawili się wartościami odżywczymi konsumowanych potraw, często przekładając je nad kwestie smakowe. Jednak najczęściej sięgamy po przepisy, łączące w sobie pożywność i smak. Zielona herbata wyparła czarną, spożywamy więcej roślin i owoców, niwelujemy cukry - wszyscy stali się bardziej odpowiedzialni.
Barwny talerz
Typowy polski posiłek, którego znaczną część stanowił tłusty kawałek kotleta, nie jest już popularnym trendem. Obecnie coraz więcej ludzi ogranicza spożywanie mięsa, mało tego, coraz popularniejsza staje się dieta wegańska, która zupełnie wyklucza konsumowanie potraw odzwierzęcych. Zdanie organizacji prozdrowotnych jest jasne - człowiek jest wszystkożerny, nie może sprowadzać swoich dań wyłącznie do mięsa, gdyż jest to dlań szkodliwe. Komponujemy nasze posiłki na kolorowo, jemy orzechy, rośliny strączkowe, korzeniowe warzywa, odżywiamy się sezonowo. Zielona herbata, znacznie bardziej wartościowa od klasycznej, króluje w wielu domach. Wiele ludzi hoduje swoje zioła na balkonie, żeby zawsze mieć dostępny świeży pęczek bazylii lub pietruszki (poznaj dodatkowe informacje). Jeżeli spożywamy już dania mięsne, ograniczamy się do kurczaka, indyka i morskich ryb, staramy się przyrządzać wszystko nisko kalorycznie, używać zdrowych tłuszczów. Lecz dzięki zastosowaniu całej palety przypraw, które poznajemy eksperymentując z potrawami kuchni świata, nasze obiady są bardzo pyszne a przy tym ogromnie pożywne.
Co poszło w zapomnienie?
Coraz więcej wiemy o szkodliwości klasycznego, mocno przetworzonego cukru, usiłujemy nie fundować go naszym pociechom, bowiem udowodniono, że ma działanie uzależniające. W wypiekach używamy suszonych owoców lub syropu z agawy dla dodania słodyczy. Zastąpiliśmy białą mąkę razową, która ma dużo błonnika i wartości odżywczych. Uzdrawiająca i pyszna zielona herbata zdetronizowała czarną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego organizmu wapń i żelazo (zielona herbata właściwości). Zamiast kawy wybieramy energetyzującą yerba mate. Niekiedy interesujemy się uprawą bez nawozów, kupujemy rośliny od organicznych farmerów, samodzielnie hodujemy zioła na balkonie. Sporo zamieszania obecnie zaczął budzić gluten, białko występujące w niektórych kłosach. Wiele osób, nawet tych nie uczulonych na niego, zaczęło go zastępować. Dzięki temu popularne stały się bardzo pożywne mąki z kasz jęczmiennej czy gryczanej, z fasoli, brązowego ryżu czy kokosa.
Author: KateMonkey
Source: www.flickr.com
Typowy polski posiłek, którego znaczną część stanowił tłusty kawałek kotleta, nie jest już popularnym trendem. Obecnie coraz więcej ludzi ogranicza spożywanie mięsa, mało tego, coraz popularniejsza staje się dieta wegańska, która zupełnie wyklucza konsumowanie potraw odzwierzęcych. Zdanie organizacji prozdrowotnych jest jasne - człowiek jest wszystkożerny, nie może sprowadzać swoich dań wyłącznie do mięsa, gdyż jest to dlań szkodliwe. Komponujemy nasze posiłki na kolorowo, jemy orzechy, rośliny strączkowe, korzeniowe warzywa, odżywiamy się sezonowo. Zielona herbata, znacznie bardziej wartościowa od klasycznej, króluje w wielu domach. Wiele ludzi hoduje swoje zioła na balkonie, żeby zawsze mieć dostępny świeży pęczek bazylii lub pietruszki (poznaj dodatkowe informacje). Jeżeli spożywamy już dania mięsne, ograniczamy się do kurczaka, indyka i morskich ryb, staramy się przyrządzać wszystko nisko kalorycznie, używać zdrowych tłuszczów. Lecz dzięki zastosowaniu całej palety przypraw, które poznajemy eksperymentując z potrawami kuchni świata, nasze obiady są bardzo pyszne a przy tym ogromnie pożywne.
Co poszło w zapomnienie?
Author: www.sxc.hu
Source: www.sxc.hu
Coraz więcej wiemy o szkodliwości klasycznego, mocno przetworzonego cukru, usiłujemy nie fundować go naszym pociechom, bowiem udowodniono, że ma działanie uzależniające. W wypiekach używamy suszonych owoców lub syropu z agawy dla dodania słodyczy. Zastąpiliśmy białą mąkę razową, która ma dużo błonnika i wartości odżywczych. Uzdrawiająca i pyszna zielona herbata zdetronizowała czarną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego organizmu wapń i żelazo (zielona herbata właściwości). Zamiast kawy wybieramy energetyzującą yerba mate. Niekiedy interesujemy się uprawą bez nawozów, kupujemy rośliny od organicznych farmerów, samodzielnie hodujemy zioła na balkonie. Sporo zamieszania obecnie zaczął budzić gluten, białko występujące w niektórych kłosach. Wiele osób, nawet tych nie uczulonych na niego, zaczęło go zastępować. Dzięki temu popularne stały się bardzo pożywne mąki z kasz jęczmiennej czy gryczanej, z fasoli, brązowego ryżu czy kokosa.
Tak jak jeszcze za czasów PRL, tłuste, mięsne jedzenie (pizza) było oznaką wysokiego statusu majątkowego, tak dzisiaj sytuacja ma się zupełnie odmiennie. Zamiast zwierząt wybieramy rośliny, dzięki recepturom z różnych regionów globu poznajemy potrawy na bazie strączków, bardzo pożywne, a co najistotniejsze o wiele tańsze niż dania mięsne.