You are here

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/szpital-nieklanska.org.pl/includes/menu.inc).

Dary natury - pestki moreli gorzej oraz sok z rokitnika

on May 9, 2023
Wielu z nas nie niechętnie zjada owoce w całości. Często obieramy wszystkie owoce ze skórki, jeszcze inni wyrzucają nawet najdrobniejsze i jadalne pestki. Tymczasem to właśnie w tych częściach owoców znajduję się niekiedy najwięcej substancji cennych dla ludzkiego organizmu. Świetnym tego przykładem są pestki moreli gorzkiej! Te niepozorne i właściwie mało znane pestki, mogą być skuteczne czy choćby nawet skuteczniejsze po prostu od metod klasycznych walki z rakiem! Dobroczynne działanie tych pestek wynika z dużej zawartości witaminy B17.


sok
Author: Elisabeth Syu
Source: http://www.flickr.com
Pestki moreli gorzkiej pochodzą z dzikich odmian morelowych drzew. Wyglądem przypominają migdały, zaś w smaku – pestki jabłek. Owe pestki dostarczają naszemu organizmowi wiele minerałów, w tym szczególnie sporo magnezu. Poza tym są także źródłem kwasu salicylowe (o działaniu bakteriobójczym) i kwasu pangamowego (witaminy B12). Pestki moreli gorzkiej to nie tylko amigdalina, to również witaminy A oraz E! Dobrze wiedzieć, że dobroczynne działanie wykazują wyłącznie pestki moreli gorzkiej - odmiana słodka nie takiego działania (). Ponadto pestki powinny pochodzić z upraw ekologicznych, w innym przypadku możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Pestki moreli gorzkiej nie powinny być gotowane ani parzone, ponieważ w czasie takiego procesu tracą swoje dobroczynne właściwości. Pestki należy przechowywać w odpowiednich warunkach - w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w opakowaniach zabezpieczających przed utlenieniem.

Innym niezmiernie cennym dla człowieka darem natury jest rokitnik. Owoce rokitnika zawierają dużą ilość B-karotenu i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Substancje czynne zawarte w soku z owoców rokitnika opóźniają procesy starzenia, wzmacniają wzrok, pomagają w zapobieganiu powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych oraz zawałom serca, spierają regenerację skóry, są pomocne w leczeniu chorób przewodu pokarmowego i zwiększają odporność organizmu. Sok z rokitnika zawiera dużo witaminy C - rokitnik obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców! Z tego powodu regularne picie soku z rokitnika jest szczególnie wskazane w czasie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy znacznie bardziej narażeni na choroby.

Jeśli czytasz prezentowany artykuł to oznacza, że wątek Cię bardzo zaciekawił - wejdź na odnośnik do strony organizery na łóżeczko, a odnajdziesz równie atrakcyjne informacje.

Natomiast jeśli dopadnie nas już jakiś wirus, sok z rokitnika pomoże w leczeniu zapalenia gardła, nosa, migdałków oraz zatok nosowych. Zalecana dawka to 10-30 ml soku dziennie (kliknij). Sok z rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem z owoców (¼ szklanki soku z owoców rokitnika i ¾ wody lub innego soku). Warto wiedzieć także, że sok z rokitnika wzmacnia tkanki oraz zapobiega anemii, ma korzystny wpływ na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, dlatego szczególnie zalecane jest picie takiego soku podczas posiłków.