You are here

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/szpital-nieklanska.org.pl/includes/menu.inc).

Włoskie wina do posiłku

on Jun 2, 2023
Author: hlkljgk
Nie trzeba być miłośnikiem wina, aby znać takie nazwy jak na przykład Chianti, Marsala czy Bardolino.
Owe wina włoskie to jedne spośród najbardziej popularnych a także cenionych alkoholi na świecie. Nic w tym nadzwyczajnego. Włochy zaliczają się najstarszych rejonów, zajmujących się uprawą winorośli.

Aktualnie na terenie kraju hodowanych jest powyżej 2000 rozlicznych odmian winogron. Funkcjonuje tam przeszło milion winnic. Dostarczają one około 15% globalnej produkcji wina. Włochy to globalny lider w tej dziedzinie, natomiast wina włoskie to marka sama w sobie.

Wino białe

Do wytworzenia białego wina stosuje się z reguły jasne grona. Co nie oznacza, iż ciemna forma tych owoców się do tego nie przydaje. Białe wino produkuje się za pomocą fermentacji czystego moszczu, czyli ekstraktu ze świeżo wyciśniętych winogron. Najbardziej popularne białe wino (zobacz: wino do gastronomii) we Włoszech to Soave. Dużą popularność zawdzięcza stosunkowo niskiej cenie jak również interesującym walorom smakowym. To wino mające stosunkowo lekki aromat. Pijąc je poczujemy migdałową nutę. Kosztując tego białego wina ma się nieodparte odczucie lekkości i harmonii.

Wino czerwone

Jak uprzednio w pisaliśmy, białe wino uzyskuje się z wykorzystaniem fermentacji czystego soku, tymczasem czerwone wino tworzy się w obecności skórek oraz pestek winogron. Występuje ono w przeróżnych odcieniach czerwieni: od purpury, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, po czarno -czerwony. Czerwone wino przygotowuje się z ciemnych winorośli zwanych potocznie czarnymi. Jedno z najbardziej znanych czerwonych win włoskich to bezsprzecznie Bardolino. To wino wytrawne sporządzane w prowincji Werona. Zalecane do pierwszych dań, salami, pieczeni jak również serów. Powinno się je serwować w temperaturze pokojowej.

Włosi – wielbiciele win

Do śniadania, obiadu, kolacji. Win włoskich nie powinno zabraknąć w kuchniach Włochów w trakcie żadnego z posiłków. Stąd nie zdumiewa zjawisko, iż ludność tego państwa przodują jeżeli chodzi o konsumpcję wina. Mówiąc konkretnie zajmują drugie miejsce na świecie. Jeden obywatel tego państwa wypija rokrocznie 70,8 litra wina.




Author: M.G.P.